Liseye iki yıl evvel Milli Eğitim Bakanlığının dayanağıyla zeytin sıkım atölyesi ve besin laboratuvarı kuruldu. Öğrenciler de okul bahçesindeki 90 zeytin ağacının bakımını yapıyor, hasat ediyor.
Daha sonra toplanan zeytinler sıkım atölyesinde yıkama, kırma ve sıkma sürecinden geçirilerek yağ üretiliyor.
Üretilen yağın laboratuvarda tahlilini de öğrencilerce yapıyor. Öğrenciler hem okul bahçesindeki zeytinleri hem de bölge çiftçilerinin zeytinlerini işleyerek hem deneyim kazanıyor hem de döner sermayeden harçlıklarını çıkarıyor.
Bu yıl atölyede yaklaşık 1 ton yağ üreten öğrenciler, çiftçilerin getirdiği 15 ton zeytinin de sıkımını yaptı.
“BÖLGENİN RANDIMANINA VE İKTİSADINA KATKI SUNMAK”
Şarköy Ulusal Eğitim Müdürü Barış Elma, öğrencilerin okulda zeytinin üretiminden hasadına ve yağ işlemesine kadar tüm evreleri yapma imkanı bulduğunu söyledi.
Bölgede kıymetli bir zeytin üretimi yapıldığına dikkati çeken Elma, öğrencilerin okulda edindikleri deneyimle bölüme de hazırlandıklarını belirtti.
Çalışmayı bölge iktisadına katkı sunmak maksadıyla gerçekleştirdiklerinin altını çizen Elma, şunları kaydetti:
“
Dolayısıyla hem bölgenin randımanını artırmak hem de bölgenin iktisadına katkı sunmak hem onları da yetişmiş bir eleman olarak alana sürmek amacındaydık.”
Elma, yeni hazırladıkları proje dahilinde zeytin hasadını artırabilmek içi bahçeye kameralı müşahede istasyonu kurulacağını, çalışmanın başarılı olması halinde uygulamanın ilçe genelinde yaygınlaştırılacağını lisana getirdi.
PATENT BAŞVURUSU YAPTILAR
Okul Müdürü Barış Yıldız da ürettikleri zeytinyağının marka tescili için Türk Patent ve Marka Kurumuna
Bölge çiftçisinin yağ üretimine de katkı sunduklarına işaret eden Yıldız, “Bu sene bölge halkının 15 tona yakın zeytinini sıktık. Önümüzdeki yıllarda bunları 50 tona kadar çıkarmayı hedefliyoruz.” dedi.
Yıldız, zeytinciliğin geçim kaynağı olduğu ilçede orta elaman yetiştirme noktasında da çalışmanın değerli olduğuna vurgu yaptı.
Öğrencilerin tecrübenin yanı sıra harçlıklarını da kazandıklarını söz eden Yıldız, şöyle konuştu:
“Bölgede çok sayıda çiftçi zeytincilik yapıyor. Öğrenciler de burada bu işin ayrıntılarını öğreniyor. Hem döner sermaye işletmemizde çalışarak kendi harçlıklarını çıkarıyorlar. Tıpkı vakitte mezun olduktan sonra da bölge yağhanelerinde, besin fabrikalarında ya da kendi işlerini devam ettireceklerse orada daha kaliteli üretim yapma üzerine çalışabiliyorlar.”
Yıldız, marka tescil sürecini tamamladıktan sonra kendi yağlarının perakende satışını yapacaklarını tabir etti.
Öğrencilerden Harun Baysal ise okuldaki çalışmaların kendilerine kıymetli bir deneyim kazandırdığının altını çizdi.